گرانولوم پیوژنیک چیست؟
گرانولوم های پیوژنیک برجستگی های کوچک، برجسته و قرمز روی پوست هستند. برجستگی ها سطح صافی دارند و ممکن است مرطوب باشند. به دلیل تعداد زیاد رگ های خونی در محل، به راحتی خونریزی می کنند. پیوژنیک گرانولوما یک ضایعه خوش خیم (غیر سرطانی) عروقی است. علت دقیق گرانولوم های پیوژنیک ناشناخته است. آنها اغلب به دنبال آسیب در دست، بازو یا صورت ظاهر می شوند.
گرانولوم پیوژنیک در کودکان و زنان باردار شایع است. تقریباً در اکثر موارد گرانولوم پیوژنیک، سابقه ضربه یا جراحت در ناحیه وجود دارد. به احتمال زیاد، ضربه سبب تحریک رشد عروق به صورت محدود و خوش خیم می شود. ضایعه به آسانی و حتی با تماس های جزیی ممکن است دچار خونریزی شدید شود. بیشتر افراد در ابتدا ضایعه را جدی نمی گیرند و به دنبال خونریزی های مکرر به پزشک مراجعه می نمایند.
علائم گرانولوم پیوژنیک چیست؟
- یک توده قرمز کوچک روی پوست که به راحتی خونریزی می کند.
- اغلب در محل آسیب(ضربه یا جراحت) اخیر یافت می شود.
- معمولاً روی دستها، بازوها و صورت دیده میشود، اما ممکن است در دهان نیز ایجاد شوند (اغلب در زنان باردار).
علل بیماری گرانولوم پیوژنیک چیست؟
علت این بیماری ناشناخته است. واژه «چركی» به مفهوم وجود عفونت است، اما این ضایعات، به اشتباه این گونه نامگذاری شدهاند و عفونتی وجود ندارد. به دلیل این كه این ضایعات غالباً در اواخر دوران كودكی یا به هنگام حاملگی رخ میدهند، امكان دارد تغییرات هورمونی یك عامل مهم در به وجود آمدن آنها باشد.
پیوژنیک گرانولوما معمولا در کجای بدن بیشتر رشد می کند؟
پیوژنیک گرانولوما معمولا در دست، انگشت، صورت و گردن بیشتر رشد میکند. این تودهها میتوانند در لبها، پلکها، کمر و اندام تناسلی نیز رشد کنند. اما بیشتر در ناحیه صورت و گردن اتفاق میافتد. محل شایع ضایعات در انگشتان، سر، گردن و نواحی بالایتنه میباشد. در موارد نادر گاهی نیز بر روی ملتحمه یا قرنیه چشم شاهد آنها خواهیم بود. ملتحمه، بافتی روشن در قسمت سفید چشم است. قرنیه نیز پوشش شفافی است که بر روی مردمک و عنبیه چشم واقع شده است. هنگامی که این عارضه در زنان باردار رخ میدهد، معمولاً مخاط دهان و لثهها را درگیر میکند و به عنوان تومور حاملگی یا اپولیس حاملگی نیز نامیده میشود.
تشخیص پیوژنیک گرانولوما
تشخیص بیماری از روی ظاهر ضایعه و بصورت بالینی است ولی ممکن است با سایر تومورهای عروقی مانند ملانوم آملانوتیک اشتباه شود و گاهی نیاز به نمونه برداری از ضایعه وجود دارد.
پیوژنیک گرانولوما چگونه درمان می شود؟
اگرچه غیرمعمول است ولی برخی از گرانولومهای پیوژنیک ممکن است بعد از گذشت زمان به خودیخود کوچک شده و برطرف شوند مخصوصاً اگر علت آن مربوط به بارداری یا مصرف یک داروی خاص باشد. در این موارد هیچ اقدام درمانی ضروری نیست. با این حال بیشتر گرانولومهای پیوژنیک برای درمان و از بین بردن آنها به نوعی روش نیاز دارند.
روشهای درمان شامل:
- جراحی
- الکتروکوتر
- لیزر درمانی
- کرایوتراپی (فریز کردن ضایعات)
- قلم نیترات نقره
درمان ضایعات پیوژنیک گرانولوم ایجاد شده در دوران بارداری
اگر باردار بوده و شاهد این ضایعات هستید معمولا به شما توصیه میشود که صبر کنید. این ضایعات ممکن است بعد از زایمان از بین بروند. اما اگر بعد از زایمان شاهد بهبود ضایعات نبودید میتوانید آنها را با کمک روشهای ذکر شده در بالا درمان کنید.
گرانولومهای پیوژنیک را می توان با روش هایی از جمله کوتر، کرایوتراپی، لیزر، جراحی درمان کرد. در کلینیک دکتر پرستو خسروانی، همه روش های ذکر شده برای درمان این ضایعه خوش خیم انجام می شود. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 09162029045 تماس حاصل فرمایید.
اکثر گرانولوم های پیوژنیک را می توان برداشت. اما این را در نظر داشته باشید که احتمال بازگشت این ضایعه بسیار زیاد می باشد. و در صورت بازگشت مجدد، به پزشک مراجعه کنید.
آدرس مطب : شهرکرد ، خیابان فردوسی ، حدفاصل چهارراه مولوی و چهارراه فردوسی ، مجتمع پالادیوم ، طبقه دوم
تلفن : 32263360 - 038
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
انگل دمودکس چیست؟
تاریخ انتشار : 1402-02-28تاریخ بروز رسانی : 1402-09-12
نظرات کاربران درباره این مطلب :دکتر مظلومی [ 1402-05-29 ]
برای درمان گرانولوم پیوژنیک میشه از قطره چشمی تیمولول استفاده کرد؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .