برنزه کردن پوست و عوارض آن
سوالی که در اینجا مطرح است این است که آیا می شود با حمام آفتاب برنزه کنیم، ولی آفتاب سوخته نشویم؟
پاسخ این سوال منفی است. این تصور که افرادی که بی دردسر و بدون آفتاب سوخته شدن برنزه می شوند به سرطان پوست مبتلا نمی شوند، کاملا اشتباه است. همه ی افراد با هر نوع پوستی ممکن است به این سرطان مبتلا شوند. داشتن پوست تیره نقشی در محافظت از پوست در برابر سرطان پوست ندارد. اگرچه برنزه شدن پوست خطرناک به نظر نمی رسد اما در واقع نشانه ی آسیب پوستی و واکنش پوست به صدمه ی وارد شده به آن است.
سرطان پوست چیست؟
این رشد غیر طبیعی سلول های پوست است که معمولاً توسط اشعه های مضر خورشید ایجاد می شود. سرطان پوست که زود تشخیص داده شود، بسیار قابل درمان است.
برنزه شدن و سرطان پوست
برنزه شدن نشانه این است که پوست شما آسیب دیده است چه در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید باشید و چه از یک سالن برنزه کردن سرپوشیده (سولاریوم) استفاده کنید. هر بار که برنزه میشوید، پوست شما آسیب میبیند. با افزایش این آسیب، پیری پوست را تسریع کرده و خطر ابتلا به انواع سرطان پوست، از جمله ملانوم، کشنده ترین نوع سرطان پوست را افزایش می دهید.
در صورت بروز مشکلات پوستی بعد از حمام آفتاب و یا سولاریوم حتما به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32263360 - 038 تماس حاصل فرمایید.
نور آفتاب شدید برای برنزه کردن پوست در ابتدا منجر به التهاب، قرمزی، پوسته ریزی و تاول های کوچک با سوزش و خارش شدید در پوست می گردد که به مرور زمان، طی ماه ها و سال ها بعد به ضایعاتی تبدیل می گردد که در این عکس ملاحظه می کنید.
این ضایعات ناشی از برنزه نمودن مکرر در معرض نور آفتاب می باشند. معمولاً سال ها بعد بیشتر در همان محل قرمزی و التهاب آشکار می شوند و باید انتظار داشت که یکی از همین ضایعات می تواند به سرطان پوست تبدیل شود.
در مطالعات علمی ثابت شده است حتی یکبار تاول پوستی ناشی از نور آفتاب شدید می تواند در میانسالی همان محل تاول با امکان اندک تبدیل به سرطان پوست شود.
اگر اخیراً در ضایعات پوستی که سال ها آن را داشته اید و اخیراً متوجه زخم، تغییر رنگ و تغییر در انداز آن شده اید، حتما با پزشک متخصص پوست مشورت کنید. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32263360 - 038 تماس حاصل فرمایید.
برنزه کردن و عوارض آن:
عوارض زودرس:
- شامل قرمزی، خارش، سوزش و تاول به خصوص در شانه، بازو، کتف و صورت است.
عوارض دیررس:
- بروز لکه های پوستی (کک مک، ملاسما و ...)
- بروز زودرس چین و چروک پوستی و ...
- زخم های پوستی همانند تب خال، رماتیسم پوستی و ضایعات آفتابی مانند سبورئیک و اکینیک کراتوزیس
- تشدید بیماری های پوستی مانند پیسی یا ویتلیگو، رماتیسم پوستی، درماتیت سبوره و ...
- تکرار برنزه نمودن ممکن است منجر به سرطان های پوست گردد.
لازم است بدانید 80 درصد سرطان های پوست معمولاً در نواحی باز بدن یعنی جاهایی مانند سر، صورت، گردن و پشت دست که بیشترین نور آفتاب را دریافت می کنند، آشکار می شوند. خوشبختانه امروزه بیش از 80 درصد سرطان های پوست به طور کامل درمان می شوند. مشروط به آنکه به موقع تشخیص و درمان شوند.
برای آنکه به سرطان پوست مبتلا نشویم:
- در صورت لزوم به دنبال سایه باشید، به یاد داشته باشید که پرتوهای خورشید بین ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر قوی ترین است.
- در صورت امکان از لباس های محافظ در برابر آفتاب مانند پیراهن آستین بلند، شلوار، کلاه لبه پهن و عینک آفتابی با محافظ UV استفاده کنید. برای محافظت موثرتر در برابر آفتاب، لباس هایی را انتخاب کنید که دارای برچسب فاکتور محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش (UPF) هستند.
- از یک ضد آفتاب با طیف وسیع و مقاوم در برابر آب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید. کرم ضد آفتاب با طیف وسیع از هر دو اشعه UVA و UVB محافظت می کند.
- هر زمان که قرار است بیرون باشید، حتی در روزهای ابری، از ضد آفتاب استفاده کنید. از کرم ضد آفتاب به اندازه ای استفاده کنید که تمام پوستی که با لباس پوشانده نشده است را بپوشاند. بیشتر بزرگسالان به حدود30 گرم- یا به اندازه کافی برای پر کردن یک لیوان شات - برای پوشاندن کامل بدن خود نیاز دارند. فراموش نکنید که به ساق پاها، گردن، گوش ها و بالای سرتان بمالید.
- هنگامی که در خارج از منزل هستید، هر دو ساعت یکبار، یا بعد از شنا یا تعریق، ضد آفتاب را تجدید کنید.
- در نزدیکی آب، برف و ماسه احتیاط بیشتری کنید، زیرا آنها اشعه های مضر خورشید را منعکس می کنند که می تواند احتمال آفتاب سوختگی شما را افزایش دهد.
- از سولاریوم خودداری کنید. اشعه ماوراء بنفش از تخت های برنزه کننده می تواند باعث سرطان پوست و پیری زودرس پوست شود.
- اگر می خواهید برنزه به نظر برسید، از یک محصول برنزه کننده موقت استفاده کنید، اما به استفاده از کرم ضد آفتاب همراه با آن ادامه دهید.
برای تشخیص زودهنگام سرطان پوست، زمانی که قابل درمان است، به طور منظم خودآزمایی پوست انجام دهید و اگر متوجه لکههای جدید یا مشکوک روی پوست خود یا هر تغییری، خارش یا خونریزی شدید، به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32263360 - 038 تماس حاصل فرمایید.
از پوست خود محافظت کنید
محافظت از پوست در برابر نور خورشید می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست، آفتاب سوختگی و پیری زودرس پوست مانند لکه های پیری، افتادگی و چین و چروک را کاهش دهد. اگر سرطان پوست داشته اید، محافظت در برابر آفتاب می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست دیگر را کاهش دهد.
آسیب خورشید و پوست شما هنگامی که نور خورشید به پوست شما می رسد، به سلول های سالم آسیب می رساند. بدون محافظت در برابر آفتاب، این آسیب می تواند ایجاد شود. با گذشت زمان، علائم آسیب ناشی از نور خورشید مانند کک و مک، لکه های پیری و چین و چروک را مشاهده می کنید. برخی افراد به رشد پیش سرطانی پوست، سرطان پوست یا هر دو مبتلا می شوند.
واقعیت ها
- تخت های برنزه از نور خورشید ایمن تر نیستند. علم به ما می گوید که چیزی به نام تخت برنزه کننده، اتاق برنزه کننده یا لامپ آفتابی ایمن وجود ندارد. برنزه کردن در محیط داخلی (سولاریوم) می تواند خطر ابتلا به دو نوع شایع سرطان پوست را افزایش دهد - کارسینوم سلول سنگفرشی تا 58٪ و کارسینوم سلول بازال تا 24٪. خطر با هر بار استفاده افزایش می یابد شواهدی مبنی بر اینکه برنزه کردن در محیط های داخلی به طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد، آنقدر قوی است که سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برچسب های هشدار دهنده را بر روی تمام تجهیزات برنزه کردن با تخت سولار (سولاریوم) الزامی می کند.
- تحقیقات نشان میدهد که تنها یک آفتاب سوختگی تاولزا در دوران کودکی یا نوجوانی لازم است تا خطر ابتلا به ملانوم، کشندهترین شکل سرطان پوست، در سالهای بعدی زندگی را تقریباً دو برابر کند.
- برنزه کردن با تخت سولار یا زیر نور خورشید - پوست شما را سریعتر پیر می کند. چین و چروک ها، لکه های پیری و از دست دادن استحکام پوست سال ها زودتر در افرادی که برنزه می شوند ظاهر می شود. هرکسی که برنزه میکند نیز میتواند پوستی چرمی داشته باشد، که افرادی که هرگز برنزه نمیشوند دچار آن نمیشوند.
- برنزه کردن در محیط های بسته به طور چشمگیری سرعت پیری پوست شما را افزایش می دهد.
- استفاده از تخت های برنزه کننده می تواند باعث آسیب جدی شود. در اتاقهای اورژانس در سراسر ایالات متحده، افراد برای سوختگی، از دست دادن هوشیاری و آسیبهای چشمی ناشی از برنزه کردن با تخت سولار تحت درمان قرار میگیرند.
- برنزه شدن پایه نمی تواند از آفتاب سوختگی جلوگیری کند. بسیاری از مردم بر این باورند که استفاده از تخت برنزه برای برنزه شدن پایه از آفتاب سوختگی جلوگیری می کند. هر بار که برنزه می شوید یا می سوزید، به DNA پوست خود نیز آسیب می رسانید. هرچه بیشتر به DNA خود آسیب برسانید، خطر ابتلا به سرطان پوست بیشتر می شود.
- استفاده از تخت های برنزه کننده قبل از 20 سالگی می تواند شانس ابتلا به ملانوم را تا 47 درصد افزایش دهد و این خطر با هر بار استفاده افزایش می یابد.
- دریافت ویتامین D کافی از تختهای برنزه امکانپذیر نیست. شاید شنیده باشید که وقتی از تخت برنزه استفاده می کنید، بدن شما مقدار زیادی ویتامین D تولید می کند. در حالی که این موضوع صحت ندارد. لامپ های مورد استفاده در تخت های سولاریوم عمدتاً نور UVA را ساطع می کنند. با این حال، بدن شما برای ساخت ویتامین D به نور UVB نیاز دارد.
- برای دریافت ایمن ویتامینD، متخصصان پوست، خوردن یک رژیم غذایی سالم را توصیه می کنند. اگر هنوز ویتامین D کافی دریافت نمی کنید، مصرف مکمل را در نظر بگیرید.
- معتاد شدن به برنزه شدن یک خطر واقعی است. شواهد نشان می دهد که برنزه کردن می تواند اعتیادآور باشد. برخی از افراد ترک برنزه شدن را سخت می دانند. وقتی دوز ثابتی از اشعه ماوراء بنفش دریافت نمی کنند، احساس بی قراری یا افسردگی می کنند.
هیچ وقت دیر نیست که از پوست خود در برابر آفتاب و تخت های برنزه کننده (سولاریوم) محافظت کنید. به محض انجام این کار، بدن شما شروع به ترمیم بخشی از آسیب های ناشی از اشعه UV می کند. و این یک واقعیت است.
آدرس مطب : کرج ، ۴۵ متری گلشهر ، چهارراه گلزار ، جنب انتقال خون ، درمانگاه دکتر شاهرخی
تلفن : 34013784 - 026
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .